Codul Muncii Adnotat
pagina 1 din 1
Art. 229 . [definitia legala si obligativitatea contractului colectiv de munca]
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 10 salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.
(5) Contractele colective de muncă la nivel naţional, la nivel de sector de negociere colectivă şi la nivel de grup de unităţi, precum şi actele adiţionale la acestea sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în conformitate cu prevederile art. 112 alin. (2) din Legea nr. 367/2022, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 230 . [reglementari speciale privind contractul colectiv de munca]
(1) Partile, reprezentarea acestora, precum si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.
(2) Prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se aprobă un plan de acţiune pentru promovarea negocierilor colective, cu termene şi măsuri în favoarea creşterii progresive a ratei de acoperire a negocierilor colective pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai ale salariaţilor.
(3) Planul de acţiune prevăzut la alin. (2) se stabileşte cu consultarea şi/sau în acord cu partenerii sociali în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social şi se revizuieşte periodic sau cel puţin o dată la 5 ani, pentru susţinerea creşterii nivelului ratei de acoperire a negocierilor colective în plan naţional către valoarea de 80%; rata de acoperire se calculează ca raport procentual între numărul total de lucrători din economia naţională cărora li se aplică acorduri colective şi contracte colective de muncă în vigoare, încheiate cu organizaţiile sindicale, sau a căror aplicare a fost extinsă, în condiţiile art. 110 alin. (4) şi (8) din Legea nr. 367/2022, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la numărul total de lucrători ale căror condiţii de muncă pot fi stabilite prin contracte colective de muncă sau acorduri colective.
(4) Prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (2) se stabilesc şi procedurile de monitorizare, evaluare, revizuire şi raportare către Comisia Europeană a planului de acţiune.
pagina 1 din 1